PMR staat voor Private Mobile Radio.
Met de PMR446, welke in april 1999 is geintroduceerd, wordt men in staat gesteld om over een bepaalde afstand draadloos (zonder kosten en zonder vergunning) met elkaar te communiceren.
De PMR's zijn zowel geschikt voor prive als voor professioneel gebruik.
PMR446 is een alternatief voor de wel aan een machtiging verbonden mobilofoons/portofoons voor het bedrijfsleven en de vrije LPD op de 433 MHz. Bovendien is te verwachten dat ook sommige CB (27 MHz) gebruikers de overstap zullen wagen. Op grond van de vrijstellingsregeling is te verwachten dat PMR446 een zeer snelle verspreiding zal vinden.
Vooral bij communicatie over korte tot middellange afstanden, bijvoorbeeld in een kantoorgebouw (o.a. voor bedrijfshulpverlening), fabrieken, landbouw en in de installatietechniek.
PMR446 is - ondanks het feit dat alleen FM modulatie is toegestaan - bijzonder interessant voor gebruikers die een alternatief zoeken voor de CB en amateur-frequenties.
PMR446 werkt op acht simplexfrequenties in het bereik van 446,00625 Mhz tot 446,09375 Mhz in 12,5 kHz Raster, met een zendvermogen van 500mW ERP en in Frequentiemodulatie (F3E).
De frequenties zijn nu Europabreed vastgesteld, maar nog niet in alle landen van europa vrijgegeven. Ook is het mogelijk dat in bepaalde landen PMR446 geen primaire functie heeft, zodat met storing van andere (meest professionele) gebruikers rekening moet worden gehouden. Het gebruik van de frequenties is echter nog gering, zodat storingen nauwelijks voor zullen komen.
De technische specificatie van de PMR446 apparatuur is beschreven in ETS 300 296. Daarin kunnen we lezen dat alleen handgedragen apparatuur is toegestaan. De antenne moet een vast onderdeel zijn van de portofoon (niet afneembaar). Het maximale zendvermogen is 500mW ERP.