Veel gestelde vragen - Lenzen
Wanneer kan ik een manuele lens gebruiken?
Een algemene regel is om alleen een manuele lens te gebruiken wanneer er een continue licht situatie is, dit houd in dat er alleen maar kunst licht aanwezig is. Indien gebruik wordt gemaakt van een manuele iris kan de camera in enige mate door middel van de elektronische shutter het beeld aanpassen. Dit staat echter niet in verhouding tot een auto iris.
 
Hoe sluit ik een auto iris aan op een camera?
Dit wordt normaal gesproken gedaan dmv een kleine plug aan de achterkant of aan de zijkant van de camera. Het is echter altijd belangrijk om te controleren of de plug juist is geconfigureerd door de handleidingen naast elkaar te leggen.
 
Wat is het verschil tussen een video en een DC iris lens?
Een video iris is een lens welke het licht niveau automatisch aanpast dmv het openen of sluiten van de iris. De motor welke de iris aanstuurt wordt aangestuurd door een versterker welke het signaal niveau verschil verwerkt.
Een dc iris heeft deze versterker niet en kan dus alleen gebruikt worden indien de camera deze versterker heeft.
In de specificaties van de camera staat welk type lens er gebruikt kan worden.
 
Wat is een electronic shutter en wanneer kan ik deze toepassen?
Een electronic shutter wordt gebruikt indien er geen gebruik wordt gemaakt van een lens met auto iris. Het CCD-element meet de hoeveelheid licht en regelt de intensiteit van alle pixels terug door de sluitertijd van de camera te veranderen. Bij weinig licht wordt een sluitertijd gebruikt van b.v. 1/50 seconde en bij veel licht en sluitertijd van 1/5000 seconde of hoger. Het betreft hier echter een elektronische sluitertijd: al het beschikbare licht blijft op de CCD vallen. Het opname-element wordt op geen enkele manier tegen overbelasting beschermd. Hieruit volgt dat we een dergelijke camera alleen maar binnen kunnen gebruiken en wel daar, waar een constante lichtbron aanwezig is.
 
Hoe stel ik de backfocus in van een camera met een vaste lens?
Dit wordt bereikt door de volgende stappen uit te voeren:
Zet de focus of de maximale afstand (oneindig = 00 )
Richt de camera op het object wat gezien moet worden.
Draai de vergrendeling van de backfocus los.
Draai aan de backfocus tot het beste plaatje verkregen wordt.
Vergrendel de backfocus.
 
Kan ik een 1/3" lens op een 1/2" camera gebruiken?
Het antwoord hierop is kort en eenvoudig: NEE!
De lens past wel maar het beeld lijkt afgerond bij de hoeken omdat je dan tegen de achterkant van de lens aankijkt. Andersom gaat wel maar de openingshoek wijkt af van het opgegeven aantal mm.
 
Hoe kan het dat ik overdag een scherp plaatje heb en ‘s avonds wazig?
Dit probleem heeft te maken met de scherpte diepte en de verandering van het licht.
 
Wat is scherpte diepte?
Een lens heeft als eigenschap dat het centrum (midden) van een lens het zuiverst is. Wanneer bij een lens de iris verder open gaat zal er dus gebruik worden gemaakt van een onzuiverder deel van de lens. Omdat je gebruik maakt van het ‘slechtere’ deel van de lens zal er dus vervorming optreden (=wazig beeld)
Bij een vaste iris (manuele iris) geeft dit geen problemen, omdat je het beeld scherp stelt met een vast in te stellen iris (=lens opening)
Indien er gebruik wordt gemaakt van een auto iris lens kan dit wel een probleem zijn. Doordat de iris afhankelijk van de hoeveelheid licht verder open of dicht gaat zal de vervorming ook groter of kleiner zijn.
Om nu toch het beeld scherp te krijgen op het object wat van belang is moet de lens worden afgeregeld in de meest slechte situatie (=in het donker)
Indien de camera in de slechte situatie wordt afgeregeld wordt het beeld alleen nog maar beter.
Bron: Gardiner